Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008



Ο καιρός είναι πολύ διαφορετικός
τελευταία.... Ο χειμώνας έχει
μπεί μονάχα στις λέξεις αφού η ζέστη δεν
μας
έχει εγκαταλείψει ακόμα. Οι
περιστασιακές βροχές ωστόσο είναι
εκείνες που
μας βάζουν σε ένα πιο ψυχρό και
κατάλληλο για την εποχή
κλίμα. Κάνοντας
λοιπόν μια βόλτα στο Λυγουριό μετά από
μια τέτοια βροχή
αποκόμισα αυτά


















Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Δίκτυο Κλιματικών Αλλαγών


Με πολλή χαρά μάθαμε ότι μας δέχονται στην ομάδα των σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο "Κλιματικές Αλλαγές - Καιρός - Ακραία καιρικά φαινόμενα" . Προβλέπεται ένας "θερμός" χειμώνας ως προς το κλίμα συνεργασίας και την ομαδική μας δουλειά ...

Δείτε και το ιστολόγιο της ομάδας που συντονίζει αυτή την προσπάθεια.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

αλλαγή προγραμματισμού....

Καλημέρα! Για να μην μπερδευόμαστε ας πούμε μερικά πράγματα για τη δράση μας στο υπόλοιπο 2008. Κάθε δεύτερη εβδομάδα θα συναντιόμαστε και ενδιαμέσως θα βρισκόμαστε online και θα ανταλλάσσουμε απόψεις και τη δουλειά μας μέσω διαδικτύου.

Οι επόμενες συναντήσεις μας (live και online):

- 3
0 Νοεμβρίου το σχολείο θα είναι εξεταστικό κέντρο για τον ΑΣΕΠ οπότε δε μπορούμε να συναντηθούμε γιατί τελικά χρειάζονται επιτηρητές και θα πρέπει να πάμε κι εμείς. Λέμε λοιπόν να κάνουμε τη δοκιμή για το chat και για να μπούμε στην πλατφόρμα αλληλεπίδρασης για την οποία θα σας στείλω τότε πρόσκληση. Στο msn αρχικά που το ξέρετε όλοι, 19.00-21.00 μέχρι στιγμής, την Κυριακή. Να έχετε κατεβάσει στους υπολογιστές σας τις φωτογραφίες με τα σύννεφα που έχετε τραβήξει.

-7 Δεκεμβρίου, θα πάμε (99% σίγουρο) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, 11.00-13.00.
-14 Δεκεμβρίου θα ξαναβρεθούμε στο σχολείο ,11 με 1, και θα ολοκληρώσουμε τις ενότητες που έχουμε ξεκινήσει. Δηλαδή το powerpoint με τα νέφη, τις αδιαβατικές μεταβολές στη ζωή μας, και ό,τι άλλο ... επίσης να ετοιμαστούμε για μετρήσεις θερμοκρασιών και υετού τώρα που έχουμε αλλαγή του καιρού.
- 21 Δεκεμβρίου, Χριστουγεννιάτικη συνάντηση (έκπληξη!).[1]

Προσθήκες:
[1] την έκπληξη ακόμη δεν την έχω σκεφτεί...ή μάλλον έχω μερικές ιδέες...αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας, στείλτε προσωπικό email αν σκεφτείτε κάτι ή τα λέμε και στο σχολείο με τον παραδοσιακό τρόπο: στο διάλειμμα : )

Τελικά, επειδή όσα παιδιά ζήτησαν να γίνεται το πρόγραμμα 12-2 ΔΕΝ έρχονται τακτικά, η ώρα της συνάντησης θα ξαναγίνει 11-1 που βολεύει τους υπόλοιπους που έρχονται ...

Επίσης έχω καλά νέα... μιλάω ήδη με καινούργια σχολεία από Ρουμανία, Πολωνία και Φιλανδία, ώστε να έχετε επικοινωνία με νέους από τις χώρες αυτές , να δουλέψετε σε μικτές ομάδες αλλά και να ανταλλάξετε απόψεις και ιδέες μέσω email και της πλατφόρμας.


Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008


Αποφάσισα και εγώ, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποχής από τα ουσιώδη δρώμενα του ιστολογίου μας, να γράψω ένα άρθρο στο οποίο θα παραθέσω τραγούδια που κάνουν μνεία, με διάφορα μέσα, στον καιρό! Στην προσπάθεια συλλογής των κομματιών είχα την τιμή να έχω αρωγό τον Alex, ο οποίος με βοήθησε με το παραπάνω και μπορώ να εκφράσω πως αυτός έβγαλε την περισσότερη δουλειά! Πάμε στο θέμα μας τώρα:

Meteo Movie !!!



...αφιερωμένο εξαιρετικά στην μετεο-ομάδα.

A message to our foreign friends by james and katerina and helen.


Hello dear foreign friends!
It's nice to see ur visits in our blog.We are excited to see that our blog has overpassed the borders of our country,Greece.But let's give u a description of what we do.Meteorology is anextra curriculum school project supported by EU which aims to provide information in which fields weather is invlolved.The students taking part in the project are devided into groups and each group works on a specific field.The main fields are weather and:Literature,Science,Music,Travel,Psychology and Tradition.Meteorology gives us the chance to cooperate,expand our horizons and knowledge.We would be glad to see your COMMENTS in our articles.For those who are new in the blogosphere u can comment by clicking on το παρακολούθησαν ,then text your message in the comment box,click Ανώνυμος and finally click on the orange frame.Additionally, if u want to translate our page what you have to do is to find the translation option in the right side of our page(translate it !)
Besides the educational side all students have fun and creative weekends during our meetings which take place on every second Sunday in different places such as museums,schools,galleries etc.
We look forward to seeing your comments!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Καιρού by james!



Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι! Είμαι ο jamEs S. και σας παρουσιάζω το νυχτερινό δελτίο καιρού από την ομάδα του Meteo! Λοιπόν ο καιρός αυτή την εβδομάδα ήταν κατά κύριο λόγο βροχερός!Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας ο καιρός στην περιοχή μας ήταν βροχερός με κατά καιρούς διαλείμματα. Το βράδυ υπήρχε ομίχλη-δυστυχώς όχι πολύ-σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και ο καιρός ήταν καθ'όλα μουντός, εκτός από την Τρίτη. Το Σαββατοκύριακο ενώ περιμέναμε κακοκαιρία, τελικά γλυτώσαμε με δυνατούς, πολύ δυνατούς ανέμους το Σάββατο και βροχές από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τώρα που σας γράφω το άρθρο.
Θα είμαστε πάλι κοντά σας την επομένη βδομάδα.
Από τα κεντρικά του σταθμού μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ΓΕΙΑ ΣΑΣ!
(photos by james).

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΘΕΣΗ? ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ!

Μας επηρεάζει ο καιρός και το κλίμα?

Σχεδόν σίγουρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αναφέρει ότι νιώθουν περισσότερο χαρούμενοι και αισιόδοξοι όταν λάμπει ο ήλιος. Δεν είμαστε καλά όμως όταν έχουμε στρες. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, το στρες δεν προκαλείται μόνο από τα επαγγελματικά ή τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ο καιρός.

Τι πρέπει να προσέχουμε?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες του καιρού που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Μερικοί από αυτούς περιγράφονται στη συνέχεια....

  • Θερμοκρασία

Οι ακραίες θερμοκρασίες αναγκάζουν το σώμα μας να δουλέψει σκληρά, σχεδόν όπως η έντονη σωματική άσκηση, είτε γιατί προσπαθούμε να παράγουμε θερμότητα όταν κρυώνουμε ή επειδή προσπαθούμε να την αποβάλλουμε για να δροσιστούμε. Αν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από μία εβδομάδα, το σώμα μας βρίσκεται κάτω από ακραία πίεση που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Ηπαράλογη συμπεριφορά επίσης συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, και ορισμένα φαινόμενα που αποδίδουν οι επιστήμονες στη ζέστη είναι τα εγκλήματα, η κακή οδήγηση και τα ατυχήματα.

  • Υγρασία

Όταν ο καύσωνας συνδυάζεται με υψηλή υγρασία, η πίεση στον οργανισμό είναι ακόμη μεγαλύτερη, προκαλώντας αϋπνία, υπνηλία, οξυθυμία και μειωμένα αντανακλαστικά.

  • Συννεφιά

Η έλλειψη φυσικού φωτός προκαλεί την εποχική συναισθηματική διαταραχή, η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη που πιστεύεται ότι προκαλείται όταν ο υποθάλαμος του εγκεφάλου διεγείρεται αρκετά από το φως μέσω των ματιών. Ακόμη κι όσοι δεν πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή παραπονιούνται συχνά για τη μελαγχολία του χειμώνα όταν ο καιρός είμαι συννεφιασμένος για μεγάλα διαστήματα.

  • Άνεμος

Αν ο άνεμος είναι αδιάκοπος ή κάνει θόρυβο, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και οξυθυμία ή ακόμη και κατάθλιψη. Τα παιδια τείνουν να είνα ευερέθιστα ή κακοδιάθετα όταν φυσάει. Οι εποχικοί άνεμοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

  • Ηλεκτρικό φορτίο

Ο άνεμος επηρεάζει επίσης το φορτίο της ατμόσφαιρας, όπως οι καταιγίδες. Όταν η ατμόσφαιρα έχει θετικό φορτίο, όπως όταν φυσάει ζεστός αέρας ή πριν από μια καταιγίδα, η διάθεση μας πέφτει. Αντίθετα, αισθανόμαστε καλύτερα όταν πέσει ο αέρας ή περάσει η καταιγίδα, επειδή η ατμόσφαιρα φορτίζεται με αρνητικά ιόντα.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ...
Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον jamEs πως ο καιρός επιδρά με πολλούς και ποικίλους τρόπους στην ψυχολογία και την διάθεση μας,γι αυτό και σε αρκετά τραγούδια αναφέρονται διάφορα καιρικά φαινόμενα ή λέξεις που έχουν σχέση με τον καιρό...Όπως για παράδειγμα οι λέξεις: χειμώνας, βροχή, καλοκαίρι, συννεφιά, κρύο, ζέστη κ.τ.λ...Ας δούμε όμως κάποια από τα τραγούδια αυτά....
  • Χειμώνας-Μιχάλης Χατζηγιάννης
  • Snow-Red Hot Chili Peppers
  • Ζεστός αέρας-Ξύλινα Σπαθιά
  • Μια βροχή-Πασχάλης Τερζής
  • Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι-Γιάννης Κότσιρας
  • Wind of change-Scorpions
  • Θέλω να αφεθώ-Μιχάλης Χατζηγιάννης
  • Σιγανές ψιχάλες-Πασχάλης Τερζής
  • Περιμένωντας τη βροχή-Τερμίτες
  • Πόσες βροχές,πόσοι χειμώνες-Μιχάλης Χατζηγιάννης
  • Ήρθε ο χειμώνας-Γιώργος Νταλάρας
  • Σύννεφα του γιαλού-Γιάννης Χαρούλης
  • Σαν χειμωνιάτικη βροχή-Αποστολία Ζώη
  • Βροχή των αστεριών-Γλυκερία

ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι χειμώνας κι όπως πρέπει θα ντυθω,το βράδυ που έρχεται...

Και κάποιο λάθος που στο σώμα μου χρωστώ,ο νους δεν το δέχεται...

Κι αν φύγω απο 'δω,μ' εσένα δύσκολα τελειώνω...

Μέσα μου σε κρατώ,λες κι είσαι κάτι σωστό...

Κι εσύ συνέχεια με κερδίζεις,για μια ζωή νικάς...

Σκληρά μακριά μου φεύγεις,μα πιο σκληρά γυρνάς...

Είναι χειμώνας κι όπως πρέπει θα ντυθώ...

Το βράδυ που έρχεται...

Αφιερωμένο στο χειμώνα που έρχεται..........!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Εδιμβούργο by james and katerina!



Στο προηγούμενο άρθρο μας σας δώσαμε μια γεύση από το Λονδίνο και τον καιρό του.Μέσα στην 7-μερη επίσκεψη μας μία μέρα ήταν αφιερωμένη στο Εδιμβούργο,πρωτεύουσα της Σκωτίας.Περιττό να σας πούμε ότι η κατάσταση εκεί ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή στο Λονδινο.Είχε ηλιοφάνεια και κατά καιρούς συννεφιά χωρίς βροχή μόνο που την ώρα της αναχώρησης μας ο καιρός στο Εδιμβούργο στεναχωρήθηκε και οι πρώτες στάλες βροχής δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους.Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους 18-20°C με ελαφρό αεράκι.Για όσους τυχερούς το επισκεφθούν ένα πουλόβερ δεν θα είναι υπερβολή παρά το ότι μιλάμε για Αύγουστο μήνα.Ελπίζουμε η επόμενη επίσκεψη μας να είναι χειμώνα ώστε να σας δώσουμε και την χειμωνιάτικη άποψη της πρωτεύουσας των Σκώτων!
Περιμένουμε τα comments σας για τις φωτογραφίες οι οποίες είναι σε εξισου σε καλή ανάλυση με αυτές του Λονδίνου!(photos by jamEs!)

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Άλλη μια Κυριακή στο σχολείο....

... μαζευτήκαμε και πάλι σήμερα και ασχοληθήκαμε με το θέμα : φωτογραφία! Επειδή πολύ συχνά αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες για να εικονογραφήσουμε τις αναρτήσεις, έπρεπε να δούμε δυο τρια πράγματα πιο συστηματικά. Πρώτα, το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε ελεύθερες στη χρήση εικόνες από το wikimedia commons ή δικές μας λήψεις. Από ό,τι ξέρουμε μπορούμε να χρησιμοποιούμε επίσης φωογραφίες και σχέδια από τα σχολικά βιβλία μια και το ΥΠΕΠΘ έχει εξασφαλίσει την άδεια χρήσης και τα χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεύτερο θέμα, η εμφάνιση προσώπων των μαθητών στο διαδίκτυο. Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι γονείς των παιδιών υποβάλλουν δήλωση ότι τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις συναντήσεις και να παρουσιάζονται σε ομαδικές φωτογραφίες χωρίς την αναγραφή του ονόματός τους. Επίσης ανεβάζουμε φωτογραφίες σε χαμηλή ανάλυση όταν περιέχουν πρόσωπα ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά σε μεγέθυνση. Τρίτο, το καλλιτεχνικό κομμάτι! και το πιο ευχάριστο! σήμερα από το εργαστήρι της πληροφορικής μπήκαμε στη σελίδα για την ψηφιακή φωτογραφία στην Ελλάδα και διαβάσαμε το καταπληκτικό αρθράκι που εξηγούσε τη σύνθεση, τους άξονες και τα σημεία φυγής μιας άρτιας φωτογραφίας. Μετά βγήκαμε έξω και κάναμε λήψεις προσπαθώντας να εφαρμόσουμε όσα βασικά μάθαμε. Έχει μαζευτεί αρκετό υλικό για τις επόμενες αναρτήσεις : )

Λονδίνο και καιρός...... by james and katerina!



Όλοι μας έχουμε ακούσει για το περίεργο και ερωτεύσιμο καιρό του Λονδίνου.Σ'αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα.Όταν βρεθείς στο Λονδίνο επιβάλλεται αδιάβροχο και ομπρέλα!!!Από δικές μας όμορφες αναμνήσεις από το δεύτερο ταξίδι μας θα σας δώσουμε το παλμό του Λονδίνου.Με το που βγαίνουμε απο το αεροδρόμιο η πρώτη γεύση ήταν αυτή της
(όξινης) βροχής.Κατακαλόκαιρο,Αύγουστος μήνας, και έμεις παπιά(Ειδίκα η Κατερίνα!!!!!).Η υπόλοιπη μέρα κύλησε ομαλά χωρίς βροχή αλλά με ένα πέπλο ομίχλης να καλύπτει από το Big Ben μέχρι το Greenwich.Οι επόμενες μέρες κύλησαν παρόμοια με εμάς να μπαίνουμε σε οποιόδηποτε υπόστεγο και μνημείο βλέπαμε για να γλυτώσουμε!Μη συνηθισμένοι σε αυτό το καιρό όλοι αρπάξαμε ένα κρύωμα.Το βραδάκι στο κέντρο του Λόνδίνου η ζακέτα ήταν must με τη θερμοκρασία να βρίσκεται γύρω στους 20°C.Ανάμεσα στις βροχερές μέρες παρεμβαλλόνταν και μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας.Μην γελιέστε σπάνιο και σύντομο φαινόμενο διάρκειας 1-2 ωρών και με αφόρητη υγρασία που σε έκανε να ιδρώνεις.Πηγαίνοντας βορειότερα συναντάμε το καθόλα μαγευτικό Εδιμβούργο στο οποίο ο ήλιος δεν έδωσε καθόλου σημασία αλλά το κρύο δεν το λησμόνησε.Αυτά από το Νησι των Κελτών το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε με βαρύ ρουχισμό!(Σημειωτέον οτι η πρώτη μας επίσκεψη ήταν μέσα στις 15 μέρες που το Λονδίνο είχε ηλιοφάνεια γιαυτό και δεν έχουμε κατι το αξιοσημείωτο για την πρώτη επισκεψη)
Πατήστε πάνω στις εικόνες και δείτε αυτές σε πολύ καλή ανάλυση.
Περιμένουμε τα comments σας!
(photos by james!)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Ξένη μουσική και καιρός. II

Ας μου επιτραπεί από τον James, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά με το άρθρο του περί ξένης μουσικής και καιρού να προσθέσω και εγώ μερικά τραγουδάκια.

The Doors-Riders on the storm

Bob Dylan-A hard rain's gonna fall

Bob Dylan-Blowing in the wind

Kansas-Dust in the wind

Natasha Bedingfield-Unwritten


Pendulum-The tempest

Ξένη Μουσική και καιρός


Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στα ελληνικά τραγούδια που περιεχόυν θέματα για τον καιρό.Σαυτό εδώ πιστεύω είναι "καιρός" να καταπιαστούμε με τη ξένη μουσική και τις μετεωρολογικές τις επιδράσεις.Το πως μας επηρεάζει ο καιρός π.χ. κρυώνουμε η ζεσταινόμαστε χρησιμοποιείται πολλές φορές από τους μουσουργούς για την έκφραση των συναισθημάτων μας.Η μουσική όντας παγκόσμια επηρεάζεται από τα κλιματικά φαινόμενα και τις κλιματικές αλλαγές και μιλά για αυτά ανεξάρτητα του είδους στο οποίο ανήκει δες Pop,Rock,Soul,Dance.
Ας ακούσουμε όμως μερικά από αυτά:
Madonna - Frozen
http://www.youtube.com/watch?v=g_-tc1YmB2k&feature=related

Katy Perry - Hot'n'Cold
http://www.youtube.com/watch?v=hlPvRRcExpc

Eurythmics - Here comes the rain again
http://www.youtube.com/watch?v=PscogedAWTI

Weather Girls - Its raining men
http://www.youtube.com/watch?v=mWwyjmSbJPs

Nick Cave - Fifteen feet of pure white snow
http://www.youtube.com/watch?v=-cvrYc4ccd8

Beatles - Rain
http://www.youtube.com/watch?v=FTLJMSbEnn0

Vanessa Mae - Storm
http://www.youtube.com/watch?v=7zmyWbiSE9c

Klaxons - Gravity's Rainbow
http://www.youtube.com/watch?v=UoYGH5KfGsc

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Arkadiko by night



Η ώρα είναι 1.03,ξημερώματα Σαββάτου.Ο καιρός όλη την Παρασκευή ήταν μουντός και συννεφιασμένος και εδώ και ένα μισάωρο έχει αρχίσει να βρέχει σιγά και σταθερά.Ο δρόμος κυριευμένος από το νερό αντανακλά το φως των στύλων και ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης προσπαθεί να σκεπάσει τα πάντα.Αυτά για σήμερα......

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Σήμερα ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και σκοτεινός. Η ζέστη όμως είναι έντονη και η ομάδα συναντήθηκε για μια ακόμα φορά… για μένα είναι η πρώτη μου συμμετοχή και ελπίζω σε μια καλή και γεμάτη εμπειρίες στον τομέα της μετεωρολογίας χρονια….