Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Λογοτεχνία Ι - εισαγωγή - από Golden Lady

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ?

Να ένα πολύ ενδιαφέρον ερωτημα. Εχετε ποτε αναρωτηθει γιατι οι λογοτεχνες συχνα χρησιμοποιουν τον καιρο και τι αντικτυπο εχει αυτό στον αναγνωστη?

Οι ανθρωποι αυτοι χρησιμοποιουν τον καιρο προκειμενου να συνδιασουν την κατασταση την οποια βιωνει ο ηρωας με την αντιστοιχη εκδηλωση του φυσικου κοσμου.Μπορει όμως να χρησιμοποιει τον καιρο και για να δημιουργησει αντιθεση αναμεσα στα συναισθηματα και τις διαφορες καταστασεις τις οποιες ζει ο ηρωας και το καιρικο πλεγμα μεσα στο οποιο τις βιωνει δημιουργωντας ετσι μια εντονη δραματικη κατασταση. Για παραδειγμα,αν ο ηρωας είναι θλιμμενος ο καιρος ,αναλογα με τα συναισθηματα που ο δημιουργος θελει να προκαλεσει στον αναγνωστη, θα είναι η βροχερος για να στηριξει την ψυχολογικη κατασταση του ηρωα η αντίθετα θα είναι γλυκός και ήρεμος δείχνοντας πως ο άνθρωπος και τα προβλήματα του είναι πολύ μικρά για να επηρεάσουν τη ροή και παντοδυναμία της φύσης .

Ο αναγνώστης, ανάλογα με την ψυχική του κατάσταση, αισθάνεται άλλες φορές μια ταύτιση με τον ήρωα, άλλες φορές συμπόνια για το πρόσωπο του η συμπαθεια,άλλες φορές μια αποστροφή. Ακόμη μπορεί να αισθανθεί τη μικρότητα του μπροστά στη δύναμη της φύσης ,μπορεί να απογοητευτεί, η να αποκτήσει περισσότερη αισιοδοξία.

Από την ομάδα "Μετεωρολογία και λογοτεχνία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: