Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Τραγούδια για να ανέβουμε λιγο.... ;-)


Η ομάδα μας (Τραγούδια σχετικά με τον καιρό & blog) έχει προς το παρόν αναζητήσει τα παρακάτω τραγούδια-ελληνικά και ξένα-που με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς. Χωρίς διαβατήρια και την λοιπή γραφειοκρατία αλλά με βάρκα την ελπίδα, κατα την γνωστή έκφραση!! :-) Τα περισσότερα από αυτά ακούγονται καθημερινά στα cd player των παιδιών της ομάδας μας γι'αυτό σας τα αφιερώνουμε με διάθεση για μια καταπληκτική εβδομάδα!!Εξάλλου έρχεται και η Τσικνοπέμπτη...!!!
Κυριολεκτικη χρηση των καιρικων φαινομενων:Συννεφουλα-Δ.Σαββοπουλος, Παλιοκαιρος-Π.Τερζης, Φυσαει πολυ-Γ.Πλουταρχος, Χιονια στο καμπαναριο-Παραδοσιακο Χριστουγεννιατικο, Ανεμος-Κ.Γαρμpη, Βροχουλα-Κ.Χριστοφορου, Φυσα Αφερι-Λαικο, Λιωμενο Παγωτο-Ξυλινα Σπαθια, Συννεφιασμενη Κυριακη-Β.Τσιτσανης, Umbrella-Rihanna, Snow-Dean Martin,Monsoon-Tokio Hotel, Συννεφιασε ο ουρανος-Ρεμπετικο
Μεταφορικη χρηση των καιρικων φαινομενων:Καταιγιδα-Aντυπας, Βρεχει φωτια στη στρατα μου-Στ.Διονυσιου, Ανεμοθυελα-Πανος Κιαμος, Αλκοολ η Βροχη-Β.Παπακωνσταντινου, Σαν τον Ανεμο-Α.Ρεμος, Παλιοκαιρος-Π.Τερζης, Φρεσκο χιονι-Β.Παπακωνσταντινου, Snow-Red Hot Chili Peppers

Κυριακή πρωί ... - από Κριστινάγια & Κέλλυ

Κυριακή πρωί (24/02/08) μαζευτήκαμε στο εργαστήριο πληροφορικής, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας, για να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε ό,τι υλικό έχουμε στα χέρια μας. Οι έξι ομάδες έχουμε διαφορετικό θέμα η κάθε μία, αλλά καθώς ασχολούμαστε όλες με τη μετεωρολογία, δουλεύουμε στους υπολογιστές του εργαστηρίου ψάχνοντας πληροφορίες και γράφοντας κείμενα. Στη συνέχεια η ομάδα των παιδιών που έχει αναλάβει το ιστολόγιο ανεβάζει τα κείμενα. Στους συντάκτες, στη δεξιά στήλη, εμφανίζονται τα ονόματα των παιδιών που έχουν αναλάβει το συντονισμό και των καθηγητριών που είναι υπεύθυνες του προγράμματος. Το όνομα όσων γράφουν κείμενα αλλά δεν είναι στην συντονιστική ομάδα φαίνεται στον τίτλο της δημοσίευσης. Το όνομα των ομάδων φαίνεται στο κάτω μέρος της δημοσίευσης.

Αυτές οι έξι ομάδες είναι οι εξής :

Παράδοση και Καιρός

Πρόγνωση Καιρού

Τέχνη και Καιρός

Μ. Μ. Ε και Παρουσίαση Καιρού

Τραγούδια Για Τον Καιρό

Λογοτεχνία Και Καιρός

Είμαστε πολλοί και μπερδευόμαστε λίγο, αλλά που θα πάει θα συντονιστούμε : )

Από την ομάδα "καιρός και ΜΜΕ". )

Eκτος από το Δία που κρατούσε το αστροπελέκι και ήταν αφέντης του καιρού μην ξεχνάμε τη θεά Ίριδα που ήταν υπεύθυνη για την εμφάνιση του ουράνιου τόξου,γι΄αυτό λέμε και τα χρώματα της Ίριδας,καθώς επίσης καιτη ροδοδάχτυλη Ιώ που τα δακρυά της όταν έπεφταν στη Γη δημιουργούσαν την γνωστή σε όλους μας δροσιά.Σήμερα η εμφάνιση του ουράνιου τοξου εξηγείται απο την επιστήμη σαν το σύνθετο φαινόμενο της διάθλασης και της ολικής ανάκλασης των ακτίνων του ήλιου στις σταγόνες της βροχής .Εμφανίζεται σε μας, όταν ο ήλιος είναι πίσω μας και εμείς "κοιτάμε" την πλευρά της ατμόσφαιρας που αιωρούνται οι σταγόνες της βροχής.'Με τον καιρό"θα σας πώ και για τη δροσιά...Καίτη.

Αριστοτέλης - από professor

Ο Αριστοτέλης και η μετεωρολογία

Η σημαντική για την μετεωρολογία περίοδος, αρχίζει με τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.). Ο Αριστοτέλης απεκατέστησε το κύρος της Μετεωρολογίας καθιστώντας την κλάδο γνώσεως, ξεχωριστό απ’ την Αστρονομία, και γράφοντας το πρώτο παγκοσμίως εγχειρίδιο Μετεωρολογίας, που ευτυχώς διασώθηκε, και ονομάζεται “Μετεωρολογικά”. Στο σύγγραμμά του αυτό, ο Αριστοτέλης περιλαμβάνει όλες τις υπάρχουσες την εποχή του γνώσεις, τις οποίες αφού έλεγξε και συμπλήρωσε με δικές του παρατηρήσεις και θεωρίες, καθώς και με παρατηρήσεις των μαθητών του, τις κατέταξε σε ένα σύστημα. Αυτή η εργασία, μέχρι και τον 17ο μ.Χ. αιώνα, αποτελούσε το μοναδικό παγκοσμίως μετεωρολογικό εγχειρίδιο. Για τον λόγο αυτό, ο Αριστοτέλης ονομάστηκε “Πατέρας της Μετεωρολογίας”. Η συστηματική παρατήρηση και η ασχολία μεγάλου αριθμού φιλοσόφων με τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα έδωσε τους καρπούς της, διότι οφείλουμε πάρα πολλές ορθές θεωρίες περί των φαινομένων τούτων στους αρχαίους Έλληνες.

Λογοτεχνία Ι - εισαγωγή - από Golden Lady

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ?

Να ένα πολύ ενδιαφέρον ερωτημα. Εχετε ποτε αναρωτηθει γιατι οι λογοτεχνες συχνα χρησιμοποιουν τον καιρο και τι αντικτυπο εχει αυτό στον αναγνωστη?

Οι ανθρωποι αυτοι χρησιμοποιουν τον καιρο προκειμενου να συνδιασουν την κατασταση την οποια βιωνει ο ηρωας με την αντιστοιχη εκδηλωση του φυσικου κοσμου.Μπορει όμως να χρησιμοποιει τον καιρο και για να δημιουργησει αντιθεση αναμεσα στα συναισθηματα και τις διαφορες καταστασεις τις οποιες ζει ο ηρωας και το καιρικο πλεγμα μεσα στο οποιο τις βιωνει δημιουργωντας ετσι μια εντονη δραματικη κατασταση. Για παραδειγμα,αν ο ηρωας είναι θλιμμενος ο καιρος ,αναλογα με τα συναισθηματα που ο δημιουργος θελει να προκαλεσει στον αναγνωστη, θα είναι η βροχερος για να στηριξει την ψυχολογικη κατασταση του ηρωα η αντίθετα θα είναι γλυκός και ήρεμος δείχνοντας πως ο άνθρωπος και τα προβλήματα του είναι πολύ μικρά για να επηρεάσουν τη ροή και παντοδυναμία της φύσης .

Ο αναγνώστης, ανάλογα με την ψυχική του κατάσταση, αισθάνεται άλλες φορές μια ταύτιση με τον ήρωα, άλλες φορές συμπόνια για το πρόσωπο του η συμπαθεια,άλλες φορές μια αποστροφή. Ακόμη μπορεί να αισθανθεί τη μικρότητα του μπροστά στη δύναμη της φύσης ,μπορεί να απογοητευτεί, η να αποκτήσει περισσότερη αισιοδοξία.

Από την ομάδα "Μετεωρολογία και λογοτεχνία"

Ιστορικά στοιχεία Ι - από professor

Ατμόσφαιρα: Η ονομασία προήλθε από την αρχαία ελληνική λέξη “μετέωρα” που σημαίνει οτιδήποτε βρίσκεται στον ουρανό.

Η γη περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα η οποία συμμετέχει στις κινήσεις της. Μέσα στην ατμόσφαιρα συμβαίνουν πολλά φυσικά φαινόμενα τα οποία ονομάζονται μετεωρολογικά φαινόμενα.

Κατά την αρχαιότητα οι διάφοροι λαοί απέδιδαν τη δημιουργία των ατμοσφαιρικών-καιρικών φαινομένων στους θεούς, μη γνωρίζοντας την ύπαρξή αυτού του σημαντικού στρώματος. Κι αυτό γιατί μέσα στην ατμόσφαιρα συμβαίνουν πολλά φυσικά φαινόμενα, τα οποία ονομάζονται μετεωρολογικά. Η Ελληνική μυθολογία αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο στον Ελληνικό χώρο η δημιουργία τέτοιων φαινομένων αποδίδονταν στους θεούς, με κορυφαίο φυσικά το θεό Δια (Ζεύς). Αξιοσημείωτες από την αρχαία Ελληνική μυθολογία είναι οι εκφράσεις “Σημεία των Καιρών” και οι “Αλκυονίδες ημέρες”.

“Σημεία των καιρών”: Η αρχή της φράσης αυτής όσο και η σημασία της βρίσκεται στις αρχαιότητες ‘διοσημίες’ (ή “διοσημείας” = Σημεία του Διός), δηλαδή φυσικά φαινόμενα που προκαλούσε ο Δίας.

“Αλκυονίδες ημέρες”: Οι Αλκυονίδες ημέρες πήραν το όνομα τους από την κόρη του Αιόλου που κυβερνούσε τους ανέμους. Σύμφωνα με το μύθο, κάποια φορά επειδή η Αλκυόνη έπεσε σε σφάλμα, ο Δίας την τιμώρησε μεταμορφώνοντάς την σε πουλί, την “Αλκυώνα”, και την καταδίκασε να γεννά τα αυγά της το χειμώνα αντί την άνοιξη. Επειδή όμως άφηνε τα αυγά της στους βράχους που βρίσκονταν κοντά στην θάλασσα, ή σε όχθες ποταμών και ο χειμωνιάτικος αέρας τα παρέσυρε στα κύματα παρακάλεσε τον Δία να την συγχωρέσει. Αυτός τη λυπήθηκε, και διέταξε τότε τον Αίολο να σταματάει για 14 ημέρες περίπου την πνοή των δυνατών ανέμων και να διατηρεί καλοκαιρία κατά το χρονικό αυτό διάστημα. Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες εξηγούσαν την ύπαρξη αυτών των ημερών του “καλού / αίθριου καιρού” μέσα στον χειμώνα, τις οποίες ο Αριστοτέλης χαρακτήριζε και ως ημέρες “ευδίας”. Οι “Αλκυονίδες ημέρες” τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από την 15η Δεκ. έως και την 15η Φεβρουαρίου εκάστου έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου και 16-31 Ιανουαρίου.

Από την ομάδα "Μετεωρολογία και παράδοση"

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Ο καιρός στην Παλιά Επίδαυρο

Κατά την διάρκεια του διημέρου 16 & 17/02 πολλά χωριά της Αργολίδας αποκλείστηκαν εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Παρ' όλα αυτά ο καιρός στην Παλιά Επίδαυρο έδειχνε ακριβώς το αντίθετο. Το πρωί του Σαββάτου ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και ο αέρας φυσούσε δυνατα.... Το απόγευμα άρχισε να βρέχει και ο ουρανός να σκοτεινιάζει. Τελικά το μόνο που ζήσαμε ήταν μια δυνατή και διακοπτόμενη βροχή. Το πρωινό της Κυριακής ο αέρας λυσσομανούσε και το απόγευμα άρχισε να βρέχει επαναλαμβάνοντας τη Σαββατιάτικη κατάσταση.... Δευτέρα πρωί και απόγευμα ήταν χαρά θεού, αφού ο ήλιος έκανε αισθητή την παρουσία του. Παρ'όλα αυτά το κρύο ήταν τσουχτερό μέχρι το βράδυ....

Ο Καιρός στο Αδάμι

Σήμερα, Κυριακή 17/02/08, το πρωινό ξύπνημα με έφερε μπρόστα σε ένα καταπληκτικό θέαμα... Ολόκληρο το χωριό και οι λόφοι γύρω του ήταν καλυμμένοι με χιόνι, που σε συνδυασμό με την ομίχλη και τον καπνό από τις καμινάδες των σπιτιών δημιουργούσαν ένα πολύ όμορφο τοπίο... Η θερμοκρασία σε όλη την διάρκεια της ημέρας κυμαινόταν γύρω από τους 0 C, ενώ παράλληλα ο πάγος καθιστούσε δύσκολη την μετακίνηση... Μέχρι το απόγευμα όλοι οι δρόμοι είχαν ανοιχτεί και απαλλαχθεί από τον πάγο και το χιόνι... Το βράδυ άρχισε να φυσάει με την θερμοκρασία να είναι πια σταθερά κάτω από τους 0 C... Το πιο ευχάριστο όμως γεγονός της ημέρας ήταν η ακύρωση των μαθημάτων της Δευτέρας στο σχολείο!!! ;)

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Χιόνι...


Χιονίζει στο Λυγουριό... ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και τώρα συνεχίζει με αμείωτη ένταση. Η θερμοκρασία είναι στους 0 βαθμούς. Άσπρα όλα, οι νιφάδες μαζεύονται στο φως της λάμπας σαν περίεργα έντομα. Αφιέρωση για απόψε: Snow, των Red Hot Chilli Peppers. Καλό βράδυ!

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

Μετά από αρκετές δοκιμές ξεκινάμε σήμερα το ιστολόγιο της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας. Το σχολείο είναι το Γενικό Λύκειο Ασκληπιείου στο Λυγουριό της Αργολίδας. Το θέμα μας είναι το κλίμα και ο καιρός (εξ ου και ο τίτλος του μπλοg). Ο καιρός παντού, στην επιστήμη, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στη μουσική, στις παραδόσεις, στα ΜΜΕ, στις αντιλήψεις μας, στις ζωές μας. Με τον καιρό λοιπόν, θα τα λέμε...