Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Κλιματικές Αλλαγές, από Ελένη Κ. και Έλενα Γ.

Με αφορμή την επίσκεψή μας στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Στυλίδας μας δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε σε ζητήματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές. Οι υπεύθυνοι του κέντρου μας ενημέρωσαν σχετικά με ενδιαφέροντα θέματα μας προβλημάτισαν και μας δημιούργησαν έκπληξη.
Στην εποχή μας κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία δίνοντας μας την εντύπωση ότι είμαστε οι κύριοι υπαίτιοιγια τις κλιματικές αλλαγές και τα αποτελέσματα τους. Το ΚΠΕ μας γνωστοποίησε πως οι κλιματικές αλλαγές προϋπήρχαν και σε περιόδους που η ανθρωπινή παρέμβαση δεν ήταν αισθητή.
Παρ όλα αυτά το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν ακυρώνει την πραγματικότητα ότι ο άνθρωπος με την αλόγιστη και υπερβολική χρήση των φυσικών πόρων επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον στο όποιο ζει.
Φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου μας βάζουν σε σκέψη και μας κάνουν να αναρωτηθούμε σχετικά με τη μοίρα του πλανήτη μας. Μιλώντας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εύλογα οι περισσότεροι από εμάς φέρνουν στο νου τους τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού στο περιβάλλον. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως το φαινόμενο αυτό ανεκλήθην υπήρχε και πως χωρίς την ύπαρξη του θα ήταν αδύνατη η επιβίωση ζώντων οργανισμών αφού η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα βρισκόταν στους -18 βαθμούς κελσίου. Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που ο άνθρωπος εκπέμπει ρύπους.
Έχει σκεφτεί κάνεις ποτέ ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν ωθήσει τα ΜΜΕ στην προβολή της άποψης ότι μονό ο άνθρωπος ευθύνεται για την πορεία της εξέλιξης των κλιματικών αλλαγών και ότι αυτές ταυτίζονται απόλυτα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου? Οι απαντήσεις είναι πολλές και σύνθετες. Το μονό σίγουρο είναι πως οι σκοπιμότητες και τα συμφέροντα των εκάστοτε ατόμων που κατέχουν την εξουσία κινούν τα νήματα.
Τα αίτια που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές είναι αρκετά:
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΙΤΙΑ:
*Ηλιακή δραστηριότητα
*Τροχιά της γης
*Μετεωρίτες
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (φυσικά):
*Έκρηξη Ηφαιστίων
*Απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (ανθρωπογενή):
*Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
*Σωματίδια \Σύννεφα
*Εξαφάνιση των δασών, διάβρωση
Οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν έντονα το περιβάλλον και τη ζωή το ανθρώπου. Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για:
*Την ποιότητα αέρα
*Το όζον της ατμόσφαιρας
*Τη βιοποικιλότητα
*Τα δάση
*Το νερό (Η2Ο)
Άλλη μια συνέπεια των αλλαγών είναι η ερημοποίηση
Ο άνθρωπος πρέπει να αρχίσει να αποδέχεται το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελέγξει την φυσική ροή των πραγμάτων, αλλά έχει την δυνατότητα να επηρεάσει το περιβάλλον στο οποίο ζει, δημιουργώντας έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η γη στην οποία ζούμε δεν μας ανήκει, αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και πρέπει να τους την παραδώσουμε καλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: