Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Άλλη μια Κυριακή στο σχολείο....

... μαζευτήκαμε και πάλι σήμερα και ασχοληθήκαμε με το θέμα : φωτογραφία! Επειδή πολύ συχνά αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες για να εικονογραφήσουμε τις αναρτήσεις, έπρεπε να δούμε δυο τρια πράγματα πιο συστηματικά. Πρώτα, το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε ελεύθερες στη χρήση εικόνες από το wikimedia commons ή δικές μας λήψεις. Από ό,τι ξέρουμε μπορούμε να χρησιμοποιούμε επίσης φωογραφίες και σχέδια από τα σχολικά βιβλία μια και το ΥΠΕΠΘ έχει εξασφαλίσει την άδεια χρήσης και τα χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεύτερο θέμα, η εμφάνιση προσώπων των μαθητών στο διαδίκτυο. Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι γονείς των παιδιών υποβάλλουν δήλωση ότι τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις συναντήσεις και να παρουσιάζονται σε ομαδικές φωτογραφίες χωρίς την αναγραφή του ονόματός τους. Επίσης ανεβάζουμε φωτογραφίες σε χαμηλή ανάλυση όταν περιέχουν πρόσωπα ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά σε μεγέθυνση. Τρίτο, το καλλιτεχνικό κομμάτι! και το πιο ευχάριστο! σήμερα από το εργαστήρι της πληροφορικής μπήκαμε στη σελίδα για την ψηφιακή φωτογραφία στην Ελλάδα και διαβάσαμε το καταπληκτικό αρθράκι που εξηγούσε τη σύνθεση, τους άξονες και τα σημεία φυγής μιας άρτιας φωτογραφίας. Μετά βγήκαμε έξω και κάναμε λήψεις προσπαθώντας να εφαρμόσουμε όσα βασικά μάθαμε. Έχει μαζευτεί αρκετό υλικό για τις επόμενες αναρτήσεις : )

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

pl kalo ar8ro ka.Anthi!oloi mas elpizume se mia gemati kai dimiurgiki xronia p 8 mas prosferei k peraiterw gnwseis k wraia kuriakatika prwina!

C. Louis Wolfe είπε...

I wish I could read your blog. I have enough trouble w/English! ;^) You've got a cool & unusual name though. I'm a fan of Stef's blog. Check mine out sometime & let me know what you think. Good luck.